novice

View the embedded image gallery online at:
https://www.muzejslakpavcek.si/novice-2#sigProId0e34a80530

V soboto, 25. 3. 2023, je bilo dogajanje v Društvu Slovencev Triglav Banja Luka zelo pestro.

Dopoldne je bila za osnovnošolce organizirana likovna delavnica pod vodstvom likovne pedagoginje Aleše Sušnik Škedelj iz OŠ Toneta Pavčka. Učenci so izdelovali voščilnice za materinski dan. Izdelali so voščilnice s slovenskim motivom – tj. srce. Pred začetkom dela so si ogledali kratek film o materinskem dnevu, se naučili, kakšna voščila napišemo mamam, nato pa pričeli z delom. Izdelava ni bila preprosta, na koncu pa so nastali zelo lepi izdelki.

Popoldne je bila na povabilo in v organizaciji učiteljice dopolnilnega pouka slovenščine predstavitev Muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka iz Mirne Peči. Vodja muzeja Ljudmila Bajc in strokovna sodelavka Mojca Lužar sta predstavili muzej, življenje in delo znanih Mirnopečanov, ob koncu srečanja pa so udeleženci zapeli Slakovi pesmi Čebelar in V dolini tihi. Manjkala ni niti slovenska potica, poskusili pa smo tudi dolenjski cviček. Prijetno druženje smo zaključili s poslušanjem pesmi Lojzeta Slaka.

Barbara Goršič

V torek, 21. marec 2023, se je na prvi pomladanski dan zbralo kar 14 deklic in dečkov.

Ker pa bo čez štiri dni materinski dan, so današjo zgodbico posvetili svojim mamicam. Zgodbica je delo avtorja Martina Waddella, z naslovom Mami, kje si?

Zadnjič so s pomočjo ogledal ustvarjali portrete samih sebe. Danes pa so izdelali, kar svoje hiše in v njih narisali tudi svoje družine.

 

 

View the embedded image gallery online at:
https://www.muzejslakpavcek.si/novice-2#sigProId6484ac2d68

V Mirni Peči imamo tudi bralni klub, ki se imenuje Mir na peč, beremo. V torek, 21. marca 2023, se je zbralo 12 ljubiteljev literature.

Ker je bilo leto 2023 razglašeno za Kajuhovo leto, so na torkovem pogovoru prebirali dela Karla Destovnika Kajuha. Vsak udeleženec je zrecitiral dve Kajuhovi pesmi in obrazložil, zakaj si je to pesem izbral.

Prebirali so vse od ljubezenskih do vojnih pesmi, ki so v vsakemu bralcu prebudili različna čustva.

View the embedded image gallery online at:
https://www.muzejslakpavcek.si/novice-2#sigProId67f940c46c

V okviru evropskega projekta Erasmus+ OŠ Toneta Pavčka gosti učence iz Grčije, Španije, Bolgarije, Poljske in Italije.

Danes so gostujoči učenci in učitelji skupaj z gostitelji, obiskali naš muzej. V angleško vodeni predstavitvi so spoznali našega harmonikarja Lojzeta Slaka, skupaj smo zapeli slovensko ljudsko Mi se imamo radi. Ob spremljavi harmonike so igrali na glasilke. S Slakovo V dolini tihi pa so posneli svoj videospot. Kar nekaj učiteljev in učencev pa je poskušalo igrati na harmoniko.

View the embedded image gallery online at:
https://www.muzejslakpavcek.si/novice-2#sigProId7698daf8a7
View the embedded image gallery online at:
https://www.muzejslakpavcek.si/novice-2#sigProId7698daf8a7

Muzej so obiskali tudi poslanci Državnega zbora in sicer poslanska skupina SDS, ki  je Mirno Peč umestila v  terenski obisk Dolenjske, kjer so se poslanci srečali z župani v regiji in se seznanili z gospodarskimi in socialnimi izzivi regije. Iz Žužemberka jih je pot pripeljala v Mirno Peč, zatem pa so jo nadaljevali v Šmarješke Toplice. V muzeju jih je sprejel tudi župan Andrej Kastelic, ki jim je predstavil Občino Mirna Peč, po vodenem ogledu pa so izrazili navdušenje nad samo razstavo in mirnopeškima velikanoma Slakom in Pavčkom. Za dodatno dobro voljo je poskrbel poslanec Žan Mahnič, ki je pokazal svoj glasbeni talent in raztegnil Slakovo harmoniko.

View the embedded image gallery online at:
https://www.muzejslakpavcek.si/novice-2#sigProId88d57b0c85