ODPIRALNI ČAS // TOR. - PET. : 10.00 – 16.00 // SOB., NED. in PRAZNIKI: 10.00 - 16.00

SPOMINSKA ZBIRKA TONETA PAVČKA

PAVČKOV DOM, ŠENTJURIJ NA DOLENJSKEM

Pavčkov dom v Šentjuriju na Dolenjskem je dislocirana enota muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni Peči.

OGLED SPOMINSKE ZBIRKE TONETA PAVČKA

PAVČKOV DOM, ŠENTJURIJ NA DOLENJSKEM

Ogled zbirke je možen za organizirane skupine po predhodnem telefonskem dogovoru.
Pokličete lahko v Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni Peči na tel. št. 07/ 30 78 120 ali na Občino Mirna Peč na tel. št. 07/ 30 78 100.

V idilični dolenjski vasici Šentjurij na Dolenjskem, rojstnem kraju pesnika Toneta Pavčka (1928 - 2011), je postavljena njegova stalna spominska zbirka.

Zbirka je zasnovana kot poklon preminulemu velemojstru slovenske pesniške besede, verza in rime: velemojstru intimne poetične izpovedi, o kateri pričajo čudovite pesmi, napisane v razponu več kot pol stoletja in v umetnosti otroške in mladinske poezije, ki z Jurijem Murijem in drugimi pesmimi že desetletja neizbrisno zaznamuje domišljijski svet mladih rodov. Hkrati je spominska zbirka tudi poklon vélikemu človeku, ki je ljubil rodni Šentjurij in Mirno Peč in se je vedno rad vračal v rodni kraj.

V tem pogledu zbirka, umeščena v obliki stalne razstave v Pavčkov dom, predstavlja zavezo, da Mirnopečani svojega slovečega rojaka ne bodo pozabili.
View the embedded image gallery online at:
https://www.muzejslakpavcek.si/tone-pavcek#sigProId99ef080f9f

SPOMINSKA ZBIRKA

Zbirka se nahaja sredi vasi v Pavčkovem domu, kjer je postavljena zbirka pesnikovih slik, knjig in nekaj njegovih stvari. Razstava je nastala v sodelovanju z družino Pavček, predvsem pesnikovo hčerko Sašo Pavček, ki je v trajno last spominske zbirke oddala večino pesnikovih osebnih predmetov, portretov in drugega gradiva. V Pavčkovem domu se nahaja tudi »Pavčkova knjižnica«, ki predstavlja prosto dostopni del spominske zbirke.

Pavčkov dom – Spominska zbirka Toneta Pavčka Šentjurij na Dolenjskem

Zloženka

povezave zlozenka pavcek
povezave zlozenka pot slakove in pavckove mladosti

Pot Slakove in Pavčkove mladosti

Zloženka